Перед підключенням до Інтернет, Ви повинні подумати про те, як убезпечити себе і свої дані. За дуже короткий проміжок часу в Інтернеті без належного захисту, можна серйозно нашкодити своєму комп’ютеру.

Комп’ютер, підключений до Інтернету, піддається безлічі загроз. Жертвами кіберзлочинців, як правило, стають не просунуті програмісти і експерти, а звичайні користувачі, яких сьогодні в мережі переважна більшість. Зловмисники користуються тим, що пересічний користувач мало поінформований про потенційні небезпеки Інтернету, і внаслідок цього робота типові помилки – місяцями не змінює паролі, залишає надлишкову інформацію про себе у відкритому доступі, не користується захисними програмами.

ось приклад тих загроз, що можуть очікувати шкірного з нас при роботі в мережі Інтернет:

1) Віруси

Віруси-комп’ютерні віруси, мережеві та поштові черв’яки можуть розширюватися самостійно. Наприклад, якщо вам приходити підозрілий електронний лист з вкладенням – вельми висока ймовірність того, що воно містить комп’ютерний вірус, який може заразити деякі файли на вашому комп; комп’ютері, зіпсувати або вкрасти якісь дані. Троянські програми самостійно не поширюються, хоча вони можуть поширюватися за допомогою комп’ютерній комп’ютерних вірусів. Їх основні цілі-красти і знищувати.

2) Недостатня безпека особистих даних

Це серйозна проблема, яка ставити під удар навіть саму захищену систему, навіть дані, які розташовані на відключеному від інтернету комп’ютері. Наприклад, задаючи собі простий пароль для поштової скриньки, ви робите його взлом порівняно легким.

3) Джерела небезпеки

Підхопити шкідливу програму, на жаль, значно легше, ніж багато хто собі виявляє. Для взлому комп’ютерів користувачів мережі і крадіжки важливих даних, наприклад, паролів електронних платіжних систем. Уважно стежте за своїми діями по відношенню сайтів, які вважаються небезпечними.

Для того, щоб запобігти дії шкідливого ПЗ або вірусів, Вам необхідно виконати наступні дії:

1) Встановіть файрволл (брандмауер). В ОС Windows, починаючи з версії від XP і з’явився вбудований файрволл, його функціональність залишає бажати кращого. Тому встановіть надійний файрволл. Деякі з подібних програм можна завантажити безкоштовно або за невелику суму.

2) Встановіть антивірусне та антишпигунське ПЗ. Антивірусні програми повинні бути свіжими і регулярно завантажувати бази з оновленнями через Інтернет. Антивірусне ПЗ повинно запускатися автоматично при завантаженні ОС Windows і працювати постійно, перевіряючи запускаються Вами програми, у фоновому режимі. Обов’язково перевіряйте на віруси перед першим запуском будь-які програми, які ви де-небудь завантажуєте або купуєте.Хороший антивірус-надійний захист від загроз.

3) своєчасно завантажуйте і встановлюйте всі критичні оновлення для Windows і т. п.

4) не встановлюйте або видаліть непотрібні служби в Windows, які не використовуєте, наприклад, службу доступу до файлів і принтерів і т.п. це обмеження можливості хакерів по доступу до Вашого комп’ютера.

5) не висилайте нікому паролі від ваших акаунтів, не відкривайте прикріплені до листів підозрілі файли і не переходьте по підозрілим посиланням. Не треба кликати за підозрілими посиланнями, нехай навіть з привабливими пропозиціями.

6) Не використовуйте прості паролі. Не можна в якості паролів використовувати прості комбінації символів, на зразок дати народження або набору однакових букв. Такий пароль буде зламаний програмою для перебору паролів за лічені секунди. Не використовуйте короткі паролі (менше 6 символів), не використовуйте в якості паролів слова, які є в словнику. Не використовуйте один і той же пароль на всі випадки життя.

7) Будьте обережні при виході в інтернет з місць загального користування (наприклад, Інтернет-кафе), а також при використанні проксі-серверів. Паролі, який ви вводите, в цьому випадку, з більшою ймовірністю можуть бути вкрадені.

8) використання електронних платіжних систем через веб-інтерфейс є менш безпечним, ніж якщо ви скачаєте і встановіть спеціальну програму..

9) не відвідуйте ресурси сумнівної тематики. Подібні Сайти є основним джерелом троянів користувачам інтернету, за допомогою використання вразливостей в Інтернет Експлорер і інших подібних программ.