Кожній людині відома своя історія про те, як від грози ламається і горить побутова техніка. І ця стаття освічена тому, як захистити свій комп’ютер і роутер від впливу грози.

Для початку потрібно розуміти, що взагалі являє собою, таке погодне явище як гроза.

Гроза-це атмосферне явище, викликане появою електричних розрядів між хмарою і землею. Такі розряди називаються-блискавкою. Блискавка як правило, супроводжується звуком-громом. Дане явище як правело, виникає у великих купчасто-дощових хмарах (зливовими дощами, градом), також під час грози властивий шквальний вітер.

Зверніть увагу, гроза небезпечна тільки тоді, коли за спалахом блискавки йде звуковий ефект – грім. Якщо грому не чути, це означає що гроза перебувати далеко від Вас. Але якщо ви вже бачите спалахи блискавки і чуєте грім, необхідно вживати заходів безпеки, щоб уберегти дорогу техніку в будинку.

Удар блискавки може загрожувати вам згорілим комп’ютером, роутером і будь-який інший техніки в будинку. Так як потрапити під вплив грози може не тільки та техніка, яка працює в даний момент, але і та, яка просто включена в розетку.

Чому техніка піддається впливу грози, навіть при наявності громовідводу на даху будинку?

У період грозової активності на електричні локальні мережі роблять свій вплив електростатичні поля, поля незавершених хмарних розрядів, електромагнітні наведення, пов’язані зі струмом каналу блискавки, а так само її відгалужень, струми, що розтікаються в землі через систему заземлень і потрапляють в ланцюги локальних мереж. При цьому комп’ютер користувача піддається ризику, як з боку підключеного проводу локальної мережі, так і з боку електроживлення.

Правила, яких бажано притримувати, щоб уникнути згубного впливу грози на комп’ютерну техніку:

– При явно наближається грозі, припинити роботу на комп’ютері.
– Відключити комп’ютерну техніку від харчування.
– Відключити інтернет кабель від обладнання.

Пам’ятайте, саме від дотримання правил безпеки користування Інтернетом під час негоди, залежить цілісність вашого обладнання!